Kapitel 17

17:1

a) Hur kan du förbereda dig för att undvika sjösjuka?

b) Hur håller du sjösjukan borta när båten börjar gunga och rulla?

17:1 Svar

a) Var utvilad och mätt. Drick inte alkohol före eller under avfärd, ät extra kolhydrater kvällen innan, ta sjösjukemedel i god tid före avresan. Förvissa dig om att båten är i gott skick och att det inte finns något som man behöver oroa sig för, tex att motorn går ojämnt eller om bränslemängden är i knappaste laget.

b) Att styra är bra, titta mot horisonten, var aktiv och undvik att gå ned i ruffen eller böja dig ned. Om du går och lägger dig, ligg på sidan där det gungar minst i båten. Slut ögonen så fort som möjligt.

Se till så att du inte börjar frysa, ta på dig varmare kläder när första tanken dyker upp. Ät så att du inte blir hungrig. Gör behov i tid, allting blir bara värre om man väntar ”till sen.” God stämning ombord är bra, den som känner sig trygg blir sällan sjösjuk.

17:2

Om du ser att din kompis blir illamående och vill kräkas, vad är det viktigt att du då tänker på?
 

17:2 Svar

Det sägs att ingen har dött av sjösjuka, men många har dött sjösjuka. Den som blir sjösjuk kan få för sig att kliva av båten under gång. Därför är det viktigt att hålla ett öga på den sjösjuke, helst surra personen med en livlina som är fastsatt i båten. Var extra uppmärksam om personen hänger över relingen och kräks.

17:3

Vad är en andra gradens brännskada och hur behandlas den bäst?

17:3 Svar

Rodnad och blåsbildning. Kyl i skadeområdet under 20 minuter. Skydda blåsorna med ett rent förband. Ta inte hål på blåsorna. Kontakta Sweden Rescue på VHF och fråga om läkarråd om du är osäker.

17:4

Vad gör du om någon blir biten av en huggorm?

17:4 Svar

Den systematiska giftreaktionen ökar om giftet snabbt når ut i cirkulation. Var därför stilla, håll den bitna kroppsdelen i högläge, låt bettstället vara. Kläm eller sug inte på bettstället. Barn har mindre kroppsvolym än vuxna och måste ofta övervakas på sjukhus.

Kontakta Sweden Rescue på VHF och fråga om läkarråd eller närmaste sjukhus. Räkna med att vård behövs på sjukhus.

17:5

a) Hur tar du bort en fästing som bitigt sig fast?

b) Vilka sjukdomar kan fästingar föra med sig?

17:5 Svar

a) Ta bort fästingen så fort som möjligt. Ta en pincett nära huden och dra fästingen rakt ut. Smörj inte med fett och vrid eller kläm inte på fästingen.

b) Borelia är vanligast. Det är en bakteriesjukdom som kan ge nästan vilken symtom som helst. En stor rodnad syns ibland runt bettstället. Behandla snarast med antibiotika.
TBE är en virushjärninflammation, ovanlig men mycket allvarlig. Risk för bestående men. Det finns ett effektivt förebyggande vaccin.
 

17:6

text kap 17... 

17:6 Svar

text...

17:7

text kap 17... 

17:7 Svar

text...

17:8

text kap 17... 

17:8 Svar

text...

17:9

text kap 17... 

17:9 Svar

text...

17:10

text kap 17... 

17:10 Svar

text...