Allmänt om Kustskepparkursen

 

LångseglarknopFör att klara Kustskepparintyget måste du kunna innehållet i Förarintyget, det vill säga Fritidsskepparens kapitel 1 till 10. Repetera det gärna redan från början av kursen. Övningsfrågor för Förarintyget finns här på webbplatsen (gå till startsidan) och i grundboken.


Gör gärna övningsfrågorna inför Förarintygsprovet (kapitel 10) och kontrollera dina kunskaper, se menyraden.

 

Det är ett krav att du har Förarintyg och genomfört ett praktikpass för att få skriva Kustskepparintyget, se startsidan under "båtpraktik".

 

Under respektive kapitel finns övningsfrågor och ibland tips om delar.

Ett tips: Gör alla övningsuppgifter så att du övar upp ett "nautiskt tänkande" och din färdighet. Det är lätt att man gör onödiga slarvfel när man saknar rutin för att lösa uppgifterna (säger detta av egen erfarenhet).

Har du den äldre blå upplagan av Fritidsskepparen? Då behöver du Arbetsboken, se nedan:

 

Arbetsbok

Till Kustskepparkursen finns en arbetsbok med övningsfrågor. Övningssjökortet är 61/ 93.
På sidan 71 och 72 i arbetsboken finns en lathund för att lättare hitta i övningssjökortet. Där finns även den deviationstabell som används till övningsfrågorna (s. 73). Här kan du läsa mer om kursmaterialet som du behöver.

 

Några övningsfrågor utgår på grund av nya regler. Här finns ett rättelseblad för Arbetsboken. *Klicka*

 

 


I boken Sjötrafikföreskrifter m.m. finns de Internationella sjövägsregler som du förväntas kunna stora delar av. Fritidsskepparen täcker det du behöver för Kustskepparkursen, men vill du läsa mera rekommenderas ett köp. Finns att beställa på t.ex. Jure Sjöfart.

 

Att skriva provet kostar 450:- inklusive moms och betalas direkt till förhörsförrättaren.

 

Är din bok tryckt 2015 eller tidigare, se då Fritidsskepparen Rättelser & tillägg.