1:6 b)

Kartografin (sjökortets avbildning av verkligheten i fråga om kustlinjer, öar, kobbar och grundflak) kan skilja sig åt mellan olika sjökortsfabrikat. Kan du ge exempel på detta?

Bilden visar del av Sveriges sydkust. Här skiljer det cirka 45 meter mellan verkligheten och sjökortet när det gäller strandlinjen. Sjöfartsverket har ett samarbete med Lantmäteriet som heter "Nationell strandlinje" och justeringar sker löpande. Se i svaret på frågan beträffande digitala sjökort.

 

1:6 b) Svar

Bilden visar ett exempel där det digitala sjökortet tillverkades efter bland annat Google Earth. Bilderna blev ibland svårttolkade för de som producerade sjökorten och det hände att båtar, som blivit fotograferade från satellit, noteras som ett grund eller en kobbe. Titta på bilden nedan. Den markerade ön finns inte i verkligheten. Sjökort är från 2011. Har du äldre sjökort i din navigator bör du absolut uppdatera dem.

 

 

Bilden är från Roslagen, öster om Fejan. Pilen pekar på ön som inte finns. Tyvärr är det så att man aldrig kan lita på sjökort till 100 %.

 

Hydrographica tillverkar nyproducerade sjökort över många skärgårdsområden. Sjökortsbilden nedan är från boken Genvägar i Stockholms skärgård. De har varit på plats och gjort sjömätningar och deras sjökortsbild stämmer betydligt bättre med verkligheten.

 

 

Studerar du de båda bilderna noggrant är det lätt att hitta fler skillnader mellan de båda sjökorten. I Sjöfartsverkets sjökort finns inte heller någon ö som i översta bilden. I Sverige håller strandlinjer och öars positioner betydligt högre klass numera än för 5 till 10 år sedan. Men var alltid uppmärksam på att verkligen stämmer sällan eller aldrig exakt med sjökortsbilden.