Hej Navigationslärare,

 

2023

Fritidsskepparens undervisningsmaterial

Nytt för i år är att övningssjökort 61 och 93 kan beställas med blinkande fyrar. I respektive sjökort finns cirka 30 fyrar som blinkar i rätt karaktär. Man väljer fyr i telefonen och tänder dem. Det går att ha en, flera eller alla fyrar tända samtidigt. Perfekt i undervisningen. Deltagarna ser aktuell fyr i sjökortet och förklarar hur den lyser. Läraren tänder sedan fyren i sjökortet och fyren blinkar som den ska. Se mer om undervisningsmaterial (fyr, fyrljus i sjökort, lysande bojar, fartygsljus med mera) på vår samarbetspartners webbsida Sailon.se under Kursmaterial. Direktlänk:   https://sailon.nu/kursmateriel/ 

 

2022

Fritidsskepparens fyrsimultator 
Fritidsskepparens fyrsimulator är ett perfekt hjälpmedel i undervisning av fyrkaraktärer i klassrummet eller via distansutbildning. Fyren har alla fyrkaraktärer, inklusive väderstrecksmärken och lysbojar. Du väljer vilken karaktär du vill visa från din mobiltelefon.  Det finns även förprogrammerade fyrkaraktärer från övningssjökorten 61 och 93. Valfri karaktär kan också ställas in. Allt styrs via mobilen. Fyren strömmatas via din dator eller en Powerbank. Enkel och smidig att jobba med. Fyren är svarvad i trä och är ca 25 cm hög. Mejla Bengt Utterström för mer information, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Fyrarna på bilden är Hållö fyr på västkusten och Huvudskärs fyr på ostkusten.

 

Nya intygsbevis
Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, har nu infört intygsbevis i form av ett plastkort. Under våren kommer en app som visar intygen i telefonen. Den blå boken finns ej längre att köpa, men den är fortsatt giltig. Den som har blå bok sedan tidigare kan fortsättningsvis få sigill införda i den. Intygsbevis på plastkort beställer var och en själv på NFBs webbsida batlivsutbildning.se . Se "Beställ intygsbevis." Inloggning sker via bank-id. All information finns på NFBs webbsida.

 

2021

Ny bok: Fritidsskepparens VHF/SRC-bok. Se webbsidans första sida.

Övningssjökorten finns att tillgå digitalt för undervisning *Klicka vidare*

Förarintygs- och Kustskepparskrivningar är numera centrala. Förhörsförrättare får endast använda av NFB utfärda skrivningar.

 Lärarpärm:

Det finns en digital lärarpärm till Fritidsskepparen. Pärmen innehåller Powerpoints och lärarinformation med bland annat undervisningstips till alla 17 kapitel. Den är uppdaterad till 2021.

Totalt finns det över 400 bilder som gör undervisningen mera levande och innehållsrik. Det är bilder på kartografi, lanternor, fyrbelysning, ljudsignaler, väjningsregler, bilder från undervisningssjökorten (både 616, 931 och 61/92) med mera. Några korta filmer finns också med om propellerverkan med mera.

Lärarpärmen kostar 780:- vid nedladdning (950:- på USB). Uppdatering kostar 495 :- . Rekommenderas minst vart annat år. För mera information, kontakta Bengt Utterström.

Nyhetsbrev:

Jag förmedlar gärna nyheter till dig som undervisar i navigation och använder boken Fritidsskepparen. Det kan vara nyheter från Sjöfartsverket, Transportstyrelsen, NFB eller andra myndigheter och organisationer. Inte sällan är det nyheter som rör navigationsundervisningen eller boken Fritidsskepparen.

Sänd mig din mejladress till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Hör gärna av dig om du har några frågor om undervisningen eller Fritidsskepparen.

Mejl: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Med vänliga hälsningar

Fritidsskepparen

Navigationsboken Fritidsskepparen

Bengt Utterström
Lutra Marin AB
Gamla Vägen 7, plan 3
170 74  Solna

070-647 54 32
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.