10:13 c) Svar

Stäng genast av motorn. Överhettad motor kan snabbt bli allvarligt skadad. Sätt segel för att kunna manövrera båten. Trolig orsak är trasig impeller eller igensatt sjövattenintag för motorns kylning. Impeller* bytar man relativt enkelt. Reserv bör alltid finnas med.



*) Impeller är ett skovelhjul av gummi som pumpar runt kylvatten i motorn. Impellern på bilden har normalt 12 skovlar, men 4 av dessa har lossnat. Det försämrar motorns kylning. Impeller bör bytas varje år.

 

 

Kontrollera sjövattensilen för motorns vattenintag. Rengör vid behov. Kanske la sig en plastpåse vid intaget på utsidan? Då har den troligtvis redan nu lossnat, annars gäller det att få bort den.

 

Silen lyfter man enkelt upp här och rengör vid behov.

 

Om inget av ovanstående fungerar är det troligtvis fortsatt segling som gäller. Är du medlem i Sjöräddningssällskapet eller Sjöassistans, ring dem och begär hjälp. Blir det kris kan du anropa Sweden Rescue på VHF kanal 16 eller ringa 112 och begära sjöräddning.

 

Om det går att ankra kan det vara ett alternativ och invänta hjälp. När du når hamn kommer du troligtvis att behöva hjälp av någon servicemarina.