VHF-certifikat
Med VHF kan du kommunicera med andra fartyg, Sjöräddningscentralen Sweden Rescue, hamnar och Kustradiostationer. Räckvidden är beroende av antennens höjd.

VHF är en kommunikationsradio för fritidsbåtar och för handelsfartyg. För att få använda en VHF krävs ett SRC-intyg av användaren och ett tillstånd för radion. Här kan du beställa en distanskurs för SRC-intyg (”VHF-certifikat”) för 390 kronor inklusive information om hur du gör praktiskt prov i simulator och var du kan skriva det teoretiskta provet. Tillstånd för VHF-stationen får du av Post- och telestyrelsen, PTS. Har du ett äldre VHF-certifikat, klass "D" (före år 2000), får du inte använda en VHF som har DSC. Läs mera nedan.

 

Distanskurs för SRC

Kursen innehåller kursbok med övningsfrågor, läsanvisningar och information om hur du gör praktiskt prov i simulator. Ett kursbevis skrivs ut efter avklarat praktiskt prov. Det finns även information om var du kan göra det skriftliga provet. Fri support ingår. Kursen sänds till dig med post. Den kostar 390 kronor inklusive moms. Att skriva provet kostar 450 kronor och betalas direkt till din Förhörsförrättare utsedd av Nämnden för båtlivsutbildning. När du skrivit skriftliga provet får du av Förhörsförrättaren ett SRC-sigill i din blå intygsbok.


Beställning

Sänd ett mail till Bengt Utterström innehållande ditt namn, adress och telefonnummer till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller använd kontaktformuläret. Faktura bifogas med kurspaketet.

Frågor, maila eller ring 070-647 54 32.


Vad är VHF?

VHF-radio är en kommunikationsutrustning avsedd för alla fritidsbåtar och andra fartyg. Med en VHF-radio, eller station som det egentligen heter, kan du kommunicera med andra fartyg och med land. VHF-radion anses vara ett säkrare kommunikationshjälpmedel än en mobiltelefon. Räckvidden är oftast betydligt bättre, men framförallt, ett nödanrop från dig når till alla andra VHF-stationer som är påslagna inom din räckvidd. Ett sådant nödanrop, som sker på kanal 16, uppfattas även av Sjöräddningscentralen JRCC (Sweden Rescue) om du befinner dig inom radions räckvidd.

En annan finess som finns på nyare VHF-stationer är en DSC-funktion som innebär att om man trycker på en röd knapp sänds ett nödmeddelande.


Tillstånd för VHF från Post- och telestyrelsen

För att få använda en VHF-station krävs ett tillstånd för stationen och det utfärdas av Post- och telestyrelsen, PTS. Ett sådant tillstånd får man när man ansöker om det. Information och blankett kan du hämta här.

På samma blankett kan du även beställa ett MMSI-nummer. En årlig avgift på ca 200 kronor måste man betala för tillståndet. På sidorna 85 - 87 ( äldre blå upplagan 84 - 86) i navigationsboken Fritidsskepparen kan du läsa mera om VHF.

 

Till dig som har ett äldre VHF-certifikat klass "D", du får inte använda en VHF som har nödknappen ”DSC”.

Många innehavare av radiotelefonicertifikat D byter ut sin gamla VHF station till en ny där den automatiska larmfunktionen DSC (Digital Selective Calling) finns inbyggd. För att få använda en sådan VHF krävs radiotelefonicertifikat SRC-Short Range Certificarte. Alla som tar SRC-intyg idag får ett sådant, men ni som har det äldre D-certifikatet måste skriva ett nytt prov och "uppdatera" er. Kontakta mig via ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. innehållande namn och adress så sänder jag en distanskurs enligt det som beskrivs ovan. Kursen kostar 390 kronor.