1:6 b) Svar

Navionics tillverkar sjökort till ett stort antal navigatorer (Raymarine, Simrad mfl.). Navionics justerade tidigare kartografin bland annat efter Google Earth. Bilderna blev ibland svårttolkade för dem och det händer att båtar, som blivit fotograferade från satellit, noteras som ett grund eller en kobbe. Titta på bilden nedan. Den markerade ön finns inte i verkligheten. Navionics sjökort är här från 2011. Har du äldre sjökort från Navionics bör du absolut uppdatera dem.

 

 

Bilden är från Roslagen, öster om Fejan, och visar Navionics sjökort i en navigator. Pilen pekar på ön som inte finns. Tyvärr är det så att man aldrig kan lita på sjökort till 100 %.

 

Hydrographica tillverkar nyproducerade sjökort över många skärgårdsområden. Sjökortsbilden nedan är från boken Genvägar i Stockholms skärgård. De har varit på plats och gjort sjömätningar och deras sjökortsbild stämmer betydligt bättre med verkligheten.

 

 

Studerar du de båda bilderna noggrant är det lätt att hitta fler skillnader mellan de båda sjökorten. I Sjöfartsverkets sjökort finns inte heller någon ö där Navionics ritat in den.