Kapitel 7

7:1

Nämn några organisationer, som kan medverka i ett sjöräddningsuppdrag?

7:1 Svar

Sjöräddningssällskapet, Sjöfartsverket, marinen, flygvapnet, Kustbevakningen, polisen och frivilliga.

 

 

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för sjöräddning i Sverige. Sjöräddning leds av Sweden Rescue (JRCC) och till sitt förfogande har de bland annat helikoptrar som är stationerade utmed kusten. Här vinschas en ytbärgare ned och plockar upp en nödställd från livflotten. Bilden är från en övning sommaren 2011.  

7:2 a)

Vem anropar du vid ett sjöräddningsuppdrag på ostkusten?

Grundstött segelbåt får hjälp av motorbåt att komma loss.

7:2 a) Svar

JRCC (Sweden Rescue som håller till i Göteborg)

7:2 b)

Vem anropar du vid ett sjöräddningsuppdrag på västkusten?

7:2 b) Svar

JRCC, Sweden Rescue som håller till i Göteborg. Oavsett var i landet du befinner dig och gör ett nödanrop med VHF på kanal 16 så länkas det till Göteborg. Masterna sitter utmed kusten, se VHF-kartan i inledningen till övningsfrågorna kapitel 7.

7:3

Vad måste du ha för att få använda en VHF?

7:3 Svar

Du skall ha avlagt prov för ett s k "begränsat radiotelefonicertifikat" SRC, Short Range Certificate hos någon provförrättare, som utsetts av NFB. Kostnaden för provet är 300:-.
För att få tillgång till Stockholm radios tjänster måste du ha ett abonnemang hos dem.

7:4 a)

Det finns två kommunikationssystem för radiotelefoni som användas ombord på många fritidsbåtar. Dessa är VHF och mobiltelefonen. Hur kan de olika systemen användas vid ett sjöräddningsuppdrag? Vilket system prioriterar du?

7:4 a) Svar

VHF har bäst täckning om du har en bra antenn, är det effektivaste och säkraste systemet. VHF passas av sjöräddningscentralen JRCC, lotsar, örlogs- och handelsfartyg samt av  närmare 18 000 fritidsbåtar. När du gör ett nödanrop på kanal 16 är det troligtvis många som hör dig.

7:4 b)

Om du har en VHF ombord i din båt, kan du koppla in dig på telefonsystemet (fasta eller mobila) med VHF?

7:4 b) Svar

Ja, via närmaste kustradiostation, i Sverige är det Stockholmradio.

7:4 c)

Hur kontaktas sjöräddningen med mobiltelefon?

7:4 c) Svar


Du ringer 112

7:5

Titta på bilden här intill. Vad är bra och vad är att ej rekommendera?

7:5 Svar

Bra att ha en Dan buoy-flagga kopplad till livbojen (se sidan 196 i Fritidsskepparen). En så kallad hästskolivboj rekommenderas inte - den sitter ute år efter år på båten, flytkroppen i bojen torkar och blir spröd. Det har hänt i en nödsituation att bojen gått i två bitar! Den är för lätt och driver fort iväg i vinden om den inte är kopplad till t ex en Dan buoy eller ett drivankare. Alltså bättre med den klassiska frälsarkransen eller en lifesling, se sidan 121 i Fritidsskepparen.

7:6

Hur kan en kastlina (kallas också för Hansalina) utnyttjas ombord?

7:6 Svar

Vid man över bord och som kastlina för att få iland en förtöjningslina om du kommer för långt från kajen. Träna gärna kast på landbacken. Svarta öglan träs över handleden och påsen "gungas iväg" med andra armen/handen. Det är enkelt att packa om den ca 25 meter långa linan. Den matas ned i påsen. Se instruktion på kastlinans påse.

7:7

Vilken är den första åtgärden vid blödning?

7:7 Svar

Högläge av den skadade kroppsdelen samt tryckförband. Se sidan 204 i Fritidsskepparen.

7:8

Nämn två situationer ombord där risken för brännskador är mycket stor.

7:8 Svar

Vid matlagning och vid bränslepåfyllning. När du lagar mat till sjöss, tag gärna på ett par regnställsbyxor med byxbenen utanför stövlarna. Glöm inte heller att varna för förbipasserande båtar, som drar upp svall!

7:9

Hur skall man behandla en andra gradens brännskada?

7:9 Svar

Kyl kroppsdelen i kallt vatten, antingen direkt i havet eller i en hink i minst 15-20 minuter. Skydda ev. blåsor med ett förband, ta inte hål på blåsorna, kontakta läkare om skadan ser otäck ut.

7:10

Hur skall du rätt behandla en nedkyld, medvetslös person, som du hittar i vattnet?

7:10 Svar

Ta mycket försiktigt av de blöta kläderna (ev. genom att klippa upp dem). Lägg en vindskyddande och värmande filt över personen, lämna dock alltid armar och ben utanför. Ta inte in personen i ett utrymme varmare än 18 grader, stabilt sidoläge gäller. Tänk på att uppvärmningen skall ta lång tid, massera ej och kontrollera hela tiden att personen andas. Var försiktig med vätska, ge vätska först när personen är vid medvetande och då absolut ingen alkohol!

 

Här kan du läsa mera *Klicka vidare*

7:11

Vad gör du om någon i besättningen blir biten av en huggorm?

7:11 Svar

Barn skall alltid till läkare. Vuxna som är helt friska och inte har diabetes, allergier eller hjärtproblem kan lugnt avvakta, vila samt observera stickstället. Om man upplever hjärtklappning eller att rodnaden och svullnaden inte avklingar, bör man skyndsamt kontakta läkare. Många gånger upplevs det tryggt att via VHF:n få en läkarkontakt, där man kan få råd.

7:12

Hur tar du bäst bort en fästing, som bitit sig fast?

7:12 Svar

Ta bort fästingen så fort som möjligt. Fatta tag i fästingens främre del, helst med en fästingborttagare, som du köper på apoteket eller en bra pincett, precis vid huden och dra försiktigt rakt ut. Vrid inte. Försök inte heller kväva den med fett av något slag. Vistas du i skärgården bör du vaccinera dig.